Super kariéra kuchaře z Jesu
Kuchařina je v dnešní době sexy profese, kterou se dají vydělávat slušné peníze. Důkazem toho je popularita všemožných televizních vaření a taky fakt, že vydat kuchařku dnes může prakticky kdokoli. Tohle je ale jen pozlátko, opravdová kuchařina je především tvrdá práce. Své o tom ví jesenický borec, odchovanec Hotelové školy V. Priessnitze, Honza Knedla. Myslím, že při pohledu na jeho fantastickou kariéru si vůbec nedovedeme představit tu dřinu, která ji lemuje. Už start v pražském hotelu Four Seasons byl vydařený. A vydřený! Stovky hodin přesčasů, tlak a stres... Po 19 měsících stěhování do Itálie, michelinské restaurace Palazzo Sasso. Honza dřel, měl ambice, takže po pár měsících další přesun, tentokrát Londýn a michelinská dvouhvězda L'Atelier de Joël Robuchon. Paráda, chce se říci, jenomže v kuchyni této úrovně je to hukot od rána do večera. Necelý rok v Anglii, Honza sbalil nůž a zástěru a na více než tři roky se vrátil do řetězce Four Seasons, konkrétně do ruského Petrohradu. A teď? Už rok si to vaří v daleké Asii, v Hong Kongu. Zase Michelin, 2x, no a co, pro něj rutina. I když, zástupce šéfkuchaře je zatraceně zodpovědná funkce.
Dobrá zpráva na závěr, Honzovi se začíná stýskat po domově. Nejsem si jist, že zaparkuje v Jeseníku, ale kdyby tady přiložil ruku k dílu, mohl by zdejší gastronomii notně pozvednout. Doslova k tomu řekl: "V Jeseníku není ani jedna restaurace, která by výrazněji pracovala s lokálními surovinami a recepty.". Kdo ví, třeba se jednou dočkáme Michelinské hvězdy i my, cestovní ruch by to uvítal.