Agroprodukt Supíkovice, ZD Jeseník a Bairnsfather Distillery nově s certifikáty Regionální potravina a Výrobek OK
Supermarkety válcují lokální potraviny, proto nevynecháme jedinou příležitost, kdy místní producenty připomenout. Úžasně k jejich propagaci slouží Jesenické trhy (nejbližší 16.6.), pomáhá i kraj se svou certifikací Výrobek OK, případně Ministerstvo zemědělství s označením Regionální potravina.
Právě byli oznámeni letošní nositelé oněch značek, mezi oceněné potraviny a nápoje pronikli i tři zástupci z Jesenicka. Věřte, získat visačku není jenom tak. Vcelku přísně se hodnotí chuť, ale odborná porota hledí také na balení a podíl místních surovin.
Prestižní logo Regionální potravina mohou nově používat farmáři z Agroproduktu Supíkovice, jejichž slávu daleko za region šíří vyhlášené Supíkovické brambory odrůdy Antonie. Jejich nákupem nezískáte obyčejné brambory, koupíte prvotřídní plodinu s jasným původem, krátkou distribuční cestou, zaručenou kvalitou a léty ověřenou chutí.
Krajskou značku Výrobek OK si na svoje etikety začne dávat domašovský Kyle Bairnsfather, autor receptury a výrobce likéru Jesenická bylinná. Tato "tekutá chuť Jeseníků" je častým suvenýrem turistů, od teď bude šířit slávu celého Olomouckého kraje.
Stejně tak mléčný produkt Zemědělského družstva Jeseník. To je už osvědčeným "sběratelem" podobných certifikátů. Prostě je to potřeba, určitě to přispívá k vyšším prodejům. Co vy, začnete do košíků více vhazovat oceněnou Bělku - tvarohovou pomazánku se smetanou? Jako nejde už koupit víc místní produkt.
Celkově zkuste víc nakupovat u místních. Jde to buď přímo v jejich dvoře, jde to i v obchůdcích zaměřujících se na regionální produkci.
Foto (zdroj): Agroprodukt Supíkovice