Bronz mladých řezníků Radka Rulíška a Honzy Nanáka

01.04.2025

Aby řemeslo žilo nejen na papíře, konají se pro žáky odborných škol soutěže, na kterých prezentují své dovednosti, a tak trochu naznačují, jakou má daný obor v jejich očích perspektivu.

Dva talentovaní učni oboru řezník-uzenář ze Střední školy gastronomie, farmářství a služeb – Radek Rulíšek a Honza Nanák – se minulý týden postavili mezi nejlepší mladé řezníky v zemi. Na tradiční přehlídce odborných dovedností řezníků ve Valašském Meziříčí ukázali, že práce s masem je mistrovské řemeslo, které oni ovládají, a i mu hoví. Důkaz? Třetí místo v celkovém pořadí!

Nešlo jen o bourání masa. Kluci museli zvládnout celé řeznické umění – od přípravy tradičních zabijačkových specialit, přes výrobu regionálního výrobku až po precizní naporcování vepřového. Jejich pracovní zaujetí jim vyneslo stříbro za regionální výrobek a bronz ve vařených výrobcích. Celkově to stačilo na skvělou třetí příčku.

Dnes se hodně mluví o potravinové soběstačnosti a kvalitě surovin. Právě šikovné ruce řezníků mohou na naše stoly dostat poctivé české uzeniny nebo čerstvé maso z českých chovů. Radek s Honzou ukázali, že se mladá generace tohoto úkolu nebojí – naopak se na něj připravuje! Však jim s tím v rámci výuky dlouhodobě pomáhá mistr odborného výcviku Vlastimil Pavlíček.

Kamil Kavka
Foto (zdroj): SŠ gastronomie, farmářství a služeb Jeseník

Made in Jesenicko © 2025 positivJE. Všechna práva vyhrazena.