Česko-polská spolupráce na jesenické hotelovce
Polska jest bardzo interesująca dla
firm z Jeseníku. To świetnie, że coraz więcej osób mówi po polsku. Prostý
překlad od Google, dost možná s chybami. Spíše chceme ukázat, že třeba
vést mailovou komunikaci s obchodními partnery v Polsku se nemusíte bát
i bez zásadní znalosti jazyka. Důležité je se začít dívat směr Nysa a
Glucholazy s větším optimismem.
To už nejméně rok ví na jesenické hotelové
škole, kde za sebou mají první rok česko-polské spolupráce. Konkrétně jde o to,
že Hotelová škola Vincenze Priessnitze Jeseník a Zespol Škol Zawodovych Opole v rámci
čtyřletého projektu spolupracují na kvalitní přípravě svých studentů pro jejich
budoucí práci v gastronomii na jedné či druhé straně hranice. Takže Češi
se učí polštinu, Poláci zase češtinu, obě skupiny pak zdokonalují svoje
praktické dovednosti v různých kurzech a na stážích. Doví se více o
kuchyních obou zemí, projdou barmanským, sommeliérským a baristickým kurzem a
mnoho dalšího. Roční snažení 20 jesenických a 20 opolských gastronomů vyvrcholí
v únoru odbornou dvoutýdenní praxí po hotelích a subjektech cestovního
ruchu v obou regionech. Za čtyři roky by se takto mělo zlepšit nejméně 80
studentů naší hotelové školy, to už je slibné číslo.
Školo, rodiče, majitelé hotelů a
restaurací, podpořte v mladých lidech jejich zápal pro obor. Podle stále většího
nedostatku kuchařů a číšníků na Jesenicku se zdá, že vztah absolventů ke gastronomii
je velmi křehký a my šikovné kuchaře, usměvavé číšníky a recepční i schopné
manažery hotelů potřebujeme.
Foto (zdroj): Tony Knox