Cukráři jesenické střední školy pilovali svoji kreativitu

01.02.2022

Doba větrníku za 15 korun je pryč. Cukrařina si díky náročnosti zákazníků nevystačí s věnečky a indiánky, ba co víc, už si nevystačí ani s tiramisu ;-) Receptury dnešních dezertů a zákusků vyžadují prvotřídní suroviny a po cukrářích se chtějí velmi šikovné ruce a pořádná porce kreativy. Zejména pokud jde o výrobu dortů.

O výchovu budoucích cukrářek a cukrářů se snaží v Jeseníku, na Střední škole gastronomie, farmářství a služeb. Mají na to vždy tři roky, a tak sází na technické vybavení vlastní školní cukrářské výrobny, na profesionální sbor učitelů a mistrů... a na pořádání cukrářské soutěže 'O Priessnitzův dortík'.

Soutěž cukrářů proběhla minulý týden v Priessnitzových léčebných lázních, budoucí mistry řemesla prověřila ve třech disciplínách. Zdobení perníčků, aranžování lívance a pečení dortu. Zvláště přehlídka dortů byla nejočekávanější, letos se zadařilo Kateřině Nešporové z Bzence (zlato), Tereze Uhrové z Brna (stříbro) a Natálii Pařízkové z Kroměříže (bronz).

Ve školní soutěži není nezbytné skončit na bedně, byť to samozřejmě potěší, cílem je konfrontovat jesenické učně s konkurencí z ostatních škol, plus soutěžícím žákům trochu simulovat ostrý pracovní stres, kdy jde o finální výsledek, nikoli o zdařilý či nezdařilý pokus někde na praxi. Ostatně právě to je čeká v reálném světě, kde budou péct ve svých podnicích či jako zaměstnanci kaváren nebo hotelových cukráren.

Jak to říct, mlsat se bude pořád, jen zřejmě i nadále poroste náročnost zákazníků, které v dobrém slova smyslu rozmazlují kavárny, jichž i na Jesenicku máme docela dost.

Foto (zdroj): Olomoucký kraj

Made in Jesenicko © 2024 positivJE. Všechna práva vyhrazena.