Dvě ocenění Střední školy gastronomie, farmářství a služeb

03.11.2022

Jako Jeseníčáci chcete vědět, jak na svojí kvalitě pracují místní vzdělávací instituce a my moc rádi zprostředkováváme zprávu o tom, že jedna střední škola na Jesenicku se opravdu snaží. Teda tak, snaží se všechny, ale náš článek je o jedné z nich.

11 % osmáků avizuje, že zvažuje studium některého z gastronomických oborů (kuchař, číšník, cukrář apod.). A světlou budoucnost těmto povoláním prorokuje i respektovaná analýza českého pracovního trhu z pera Aspen Institute a Boston Consulting Group. V ní se píše, že do roku 2030 bude v České republice chybět 28,8 tisíc kuchařů a 24,4 tisíc číšníků, servírek a barmanů. Z hodin ekonomie víme, že jakmile někde poptávka převyšuje nabídku, roste cena. Převedeme-li to na zmíněné pohostinství, tak jestliže je a bude málo kuchařů a číšníků, logicky půjdou jejich platy nahoru. Podnikatelé v gastru je k sobě musí přilákat.

Říkáme to proto, že Střední škola gastronomie, farmářství a služeb má přímo "v popisu práce" výchovu těchto profesí, a pracuje na tom, aby absolventy připravovala co nejlíp. Nadechujete se k otázce "Podle čeho soudíme?"? Díky za nahrávku na smeč. Dejme tomu, že Asociace kuchařů a cukrářů ví něco o tom, co jsou trendy v oboru a tak, souhlas? A tato asociace jesenicko-heřmanickou 'gastronomku' ocenila stříbrnou medailí Magdaleny Dobromily Rettigové (pozn. M.D. Rettigová je autorkou nejslavnější české knihy s recepty Domácí kuchařka). Ta placka patří škole za dlouhodobý přínos pro českou gastronomii. Stačí jako?

Dodáváme, že stejné ocenění si z ceremonie odnesla i dlouholetá učitelka odborného výcviku téže školy, paní Lenka Juránková. Ona i vedoucí odborného výcviku mohli být pyšní, že jim oborová asociace takto poděkovala.

Foto (zdroj): SŠ gastronomie, farmářství a služeb

Made in Jesenicko © 2024 positivJE. Všechna práva vyhrazena.