Eliška Holešínská bronzová na Priessnitzově dortíku
Už 19. ročník odborné soutěže cukrářů juniorů proběhl tento týden v Jeseníku. Pod organizační taktovkou Střední školy gastronomie, farmářství a služeb se do lázeňského Wiener Kafeehaus sjely studentky cukrářských oborů, aby sobě a taky svým mistrům ukázaly, jak jsou na tom s profesní přípravou.
Kdo máte zkušenost se sladkým hlavně z vitrínek kaváren, tomu by oči přecházely z výtvorů, jaké jsou už během učení junioři schopni vykouzlit. Letošní souboj kreativity a řemeslnosti se nesl na vlně tématu – 'Řekni to květinou'. Soutěž O Priessnitzův dortík 2024 přilákala tucet budoucích cukrářek, které musely své umění předvést ve třech disciplínách. Ozdobit perník, vymodelovat figurku z marcipánu a upéct slavnostní dort.
K radosti pořádající školy bronzovou příčku vybojovala domácí Eliška Holešínská, druhačka cukrářského oboru. Skvěle si poradila s perníkem (2. místo) i s modelováním figurek (2. místo), dort vyšvihla jako čtvrtá nejšikovnější, což jí v celkovém součtu přineslo zmíněnou třetí pozici. Parádní výsledek a porce motivace do další práce.
Kamil Kavka
Foto (zdroj): SŠ gastronomie, farmářství a služeb Jeseník
a Město Jeseník