Ennea, Vinckovo a Eleanor ve snídaňové mapě Lukáše Hejlíka
Člověk by si měl dávat bacha na hormon štěstí (dopamin), jehož hladinu údajně zvyšují lajky, srdíčka a kudosy. S jednou výjimkou. Pokud provozuje kavárnu a lajky získává od spokojených zákazníků. A ještě líp, když k proudu lajků přibude zmínka o podniku od známého foodbloggera Lukáše Hejlíka.
Ten objel Českou republiku kvůli snídáním, protože trend toastů, vajíček, lívanců, bagelů a kaší podávaných v kavárnách, dorazil z velkých metropolí i do menších měst. Lidé mění návyky a neváhají si udělat snídani nebo brunch ve své oblíbené kavárně.
Takto vznikla i poslední knížka Lukáše Hejlíka 400 – Snídaně, brunch, kafe, do níž se vešlo právě tolik podniků. Jesenicko zastupují tři kavárny, jimž se podařilo gastro influencera Hejlíka přesvědčit o své kvalitě. Kvalitě kávy, servisu, podávaných pokrmů a jedinečnosti atmosféry, za kterou se vyplatí cestovat do Žulové, nahoru do jesenických lázní anebo na náměstí Svobody v Jeseníku.
Ennea Café je legendou, co už připravila desítky tisíc šálků a hrnků kávy, k nimž ráno umí naservírovat třeba domácí kváskový žitný chléb s vajíčkovou pomazánkou.
Kavárna Vinckovo je na kopci, ale i tak nad něj ční jako maják navigující místní i lázeňské hosty na dobrou kávu a něco k zakousnutí. A to se nám majitel Vinckova Martin Manů svěřil, že se snídaněmi to teprve hodlají rozbalit.
Žulovská Eleanor Café působí jako zjevení, kam si můžete zajít na super kávu a dezerty a každý pátek na snídaňové menu.
Opravdový hormon štěstí nehledejte v lajcích, ten vám lépe zajistí návštěva některé z výše představených kaváren a ani to nemusí být na snídani.
Je pozoruhodné, jak jsou ty tři podniky zároveň i důležitými kulturními "institucemi", kde si komunita najde svoje. Hudbu, filmy, literaturu, zábavu apod.
Kamil Kavka
Foto (zdroj): Ennea Café, Eleanor, Vinckovo