Eva Drtilová bojuje zažito
Nestává se úplně často, že sednete s
jednadvacetiletou holkou na kafe a jenom koukáte, jak srovnaný má život, a
hlavně kolik už roků si jede podle sebe. Absolvovali jsme jedno takové sezení,
potkali jsme se s velmi milou Evou Drtilovou ze Zvole (u Zábřeha), která ale má
hlubokou vazbu na Jeseník.
Před dvěma lety zde vystudovala
hotelovou školu, kterou si tehdy vybrala kvůli zahraničním stážím, díky nimž je
hotelovka v regionu pověstná. Eva chtěla cestovat, a tak hned při první možné
příležitosti na střední odjela na praxi do Skotska. Škola ji bavila, hlavně
tedy věci kolem barmanství, přípravy kávy... však taky jezdila po soutěžích,
vyhrávala a brigádničila coby baristka v jesenickém Coffee Natura Baru.
V hlavě nosila různé nápady, ze svojí
cesty na ostrov Bali, kde byla jedno léto, si přivezla bambusové brčko a dost
seriózně uvažovala o tom, že je začne dovážet do ČR, aby udělala něco pro lepší
životní prostředí, protože viděla, jaké množství plastových brček tady
spotřebujeme. Souhrou náhod se s myšlenkou ocitla v soutěži pro středoškoláky
Soutěž a podnikej, kterou sice nevyhrála, ale možnost mluvit o svém nápadu se
zkušenými lidmi z byznysu ji dost otevřela oči, a tak to zásadně, že
rezignovala na letadlem dovážená bambusová brčka a začala řešit, jak přírodní
brčka produkovat tady v Česku z českého obilí. Asi tušíte, že současné
zemědělství pracuje s vyšlechtěným obilím, kde stéblo nehraje žádnou roli, jde
o zrní. Proto Evě trvalo rok, než do ruky dostala takový klas, z něhož byla
schopná 100% přírodní slámku vyrobit. Dopadlo to tak, že do toho zatáhla
odborníky na staré odrůdy a na podzim 2018 zasela na poli za barákem žito. K
jejímu překvapení obilí krásně vyrostlo (stébla měřila skoro 2 metry), a tak se
se sestrou Eliškou na pole vypravily, vybaveny nůžkami začaly sklízet ;-) Musel
by to být úchvatný pohled z dronu na tyhle dva "kombajny" klátící tempem 20
stonků za minutu žitné pole. Ale děvčata bojovala celé léto. Vyrobit přírodní
slámku obnáší zaset a sklidit obilí, stébla nastříhat, pak převařit, nasušit a
zabalit a pak dejme tomu distribuovat do gastronomických zařízení. Jo, a ještě
si zajistit certifikát o zdravotní nezávadnosti. Tak po to zabalení včetně
kulatého razítka už to sestry Drtilovi mají zmáknuté a pěkně ručně, ta brčka
mají příběh. To je to ZAŽITO. Člověk by čekal, že teď Eva začne řešit obchodní
část svého rodícího se podnikání, ale ona ne. Jednak chce cestovat (už proběhl
Salvador, Island...), ráda by na Nový Zéland, k tomu studuje VŠ hotelový
management v Opavě... Z brček má samozřejmě radost, ale prostě to necítí tak, že
potřebuje nabrat desítky kaváren a barů. Jako že poptávka by byla nebo
stoprocentně bude, až EU plastová brčka zakáže. Eva na to jde srdcem a svá
žitná brčka nabízí jen podnikům, ve kterých se sama jako host cítí dobře. Mimochodem
Coffee Natura Bar už je má taky ;-) Pro nás malinko překvapivý, ale vůbec ne
špatný přístup. Ona dokonce utrousila poznámku, že by jí vůbec nevadilo, kdyby
přechod na dražší přírodní brčka přivedl podniky k rozhodnutí slámky celkově
zrušit. No tak fandíme Evě v jejím k přírodě šetrném přístupu, tenhle typ
zodpovědnosti je moc fajn.
Není to všechno, co tahle šikovná
holka dělá. Jak má hrozně blízko ke kávě, pracuje v ČR pro salvadorskou značku
Café Majada. Ostatně zítra odlétá právě do Salvadoru, kde se bude vzdělávat,
pomáhat se sklizní..., vrátí se opět o něco vzdělanější, a tudíž věrohodnější
ambasadorku této kávové značky.
Přáli bychom vám všem, poslechnout si
tuhle pozitivně naladěnou okatou holku osobně, opravdu potěší, jak upřímný,
bezelstný a vlastně hrozně příjemný život dnešní mladá generace může žít. Když
si ten život trochu "moderuje".
Ve všem, co bude Eva v budoucnu
dělat, jí bezmezně fandíme, neboť jsme si jisti, že vždy půjde o dobrou věc. A
budeme sledovat, kam se vyvine její příběh 'slámky zpola'.
Foto: vlevo Eliška, vpravo Eva