Honza Knedla zahájil útok na michelinskou hvězdu

21.01.2022

Nechceme říkat "My to říkali.", jenže ona je to pravda. My říkali, když se jesenický kuchař Jan Knedla vrátil po deseti letech ze zahraničí, že jeho profesní životopis je jeden z nejnašlapanějších v ČR. A hle, všimli si toho ve Forbesu a díky tomu už i v Česku ví, kdo je chef Knedla a co umí.

Nebo tak, co umí, se v těchto dnech dovídají hosté restaurantu Papilio ve Vysokém Újezdě u Prahy. Během covidu dostal laso a lockdownový čas na přípravu konceptu, který jede sotva pár týdnů. Ale na gastronomické scéně rezonuje tak, že se tomu věnuje český Forbes, který obvykle píše o již dobře zajetých věcech.

Tipujeme, že je otázkou času, kdy Honzu osloví s nějakou televizní kuchařskou šou. Možná jim dá košem, protože on jde malinko proti proudu. Víte, že jeho hlavní snahou u plotny je, vykouzlit s jídlem chutě, jež mu připomenou jeho dětství? A to stálo vlastně na docela obyčejných surovinách - zelenině, ovoci, mase, bylinkách, vajíčkách... kde tím kvalitu určujícím detailem byla jejich čerstvost.

V Papiliu to samozřejmě není tak jednoduché, on musel do šesti a osmichodových degustačních menu vedle dětství promítnou i trochu toho fine diningu, všechny ty světové zkušenosti z michelinských podniků. Všeříkající je Honzova strategie, jíž prozradil redaktorovi Forbesu: "Pro nás jsou ohledně jídla hlavní tři věci. Abyste si ho nikdy nedokázali udělat doma. Abyste ho nemohli ochutnat nikde jinde v České republice. A abyste na něj dlouho vzpomínali.". No uznejte, to je dobrá taktika? Samozřejmě se nám líbí jeho přístup k vedení podřízených (možná to slovo ani nemá ve slovníku), dost důrazně odmítá křičení a ponižování, jak je v top podnicích vcelku běžné.

Jak dlouho mu může trvat zisk hvězdy? Tři, čtyři roky? Ale jo, má je mít, pak by bylo fajn se vrátit do Jesu :-)

Celý článek pro Forbes najdete tady.

Made in Jesenicko © 2024 positivJE. Všechna práva vyhrazena.