Honza Knedla září v Petrohradě
Co vám neustále vtloukáme do hlavy?
Že díru do světa s osmihodinovým pracovním dnem uděláte jenom s pořádnou
dávkou štěstí. Chcete důkaz? Jan Knedla. Kuchař z Jeseníku, co má za sebou desetiletou
praxi po michelinských restauracích celého světa (psali jsme 25. 1. 2018).
Skromný kluk s jesenickou hotelovkou, co vařil v Anglii, Itálii, Rusku,
Hong Kongu ... je pár měsíců u svého kamaráda v ruském Petrohradě, kde mu v kuchyni
pomáhá nastartovat novou restauraci. V kuchařském rondonu pobíhá 14 hodin
denně, šest dnů v týdnu a vede kuchařský tým na gastronomickou špičku
Ruska. Asi tak, restaurace o 40 místech denně připraví cca 230 chodů, tj. téměř
6 hostů na židli každý den a pozor, nemluvíme o nějakém poledním menu na 30
minut!
Už po necelém roce provozu byl jejich
Birch Restaurant vyhlášen nejlepším podnikem v celém Petrohradu a renomé
už se začíná šířit do celého světa. Podle nás je restaurace na nejlepší cestě k brzké
návštěvě michelinských inspektorů.
My si počkáme, až si to Honza na finále
namíří zpět do Jeseníku a začne v něm zúročovat svoje zkušenosti. Máme 100+1
nápadů, jak by se mohl zapojit do vzestupu místní gastronomie.