Hotelová škola připravuje své studenty pro polský trh
Glucholazy 5 minut a 13 tisíc obyvatel, Prudnik 25 minut a 21 tisíc obyvatel, Nysa 30 minut a 43 tisíc obyvatel, to je jen stručné vyčíslení toho, jak velký je trh na druhé straně hranice v okruhu nějakých 30 kilometrů od "čáry", a to se bavíme pouze o třech městech.
Trh pracovní, trh retailový, trh služeb, jsou nejméně jednou tak velké, jako ty v okrese Jeseník. Stojí za to se zabývat tím, jak zkusit u polských sousedů uspět.
Pěkně si to teď osahávají studenti Hotelové školy V. Priessnitze, která je zapojena do česko-polského projektu, jehož hlavním posláním je příprava budoucích barmanů, recepčních, manažerů hotelových provozů či pracovníků v cestovním ruchu pro polský trh. Samozřejmě v rolích zaměstnanců, ale klidně i coby podnikatelů v gastronomii a turismu. Za 13 a půl milionů korun pro dvě školy na pět let se už dá připravit smysluplný projekt přinášející pozitivní výsledky.
Že se na tom pracuje, dokladují i dvě poslední aktivity, v nichž se studenti jesenické hotelovky spolu se svými vrstevníky ze Střední školy v Opole učili přípravě kávy anebo absolvovali sommeliérský kurz. S neutuchající popularitou kaváren se baristé nemusí bát nedostatku pracovních příležitostí. A i když pandemie trochu pozměnila návyky zákazníků restaurací, barů a dalších podniků, ve špičkové gastronomii bude o odborníky na víno stále zájem.
Stane-li se v případě absolventů hotelovky jejich novým zaměstnavatelem polský podnik, nebude to ani v nejmenším blbě.
Foto (zdroj): Hotelová škola V. Priessnitze a Obchodní akademie Jeseník