Jan Knedla je český Restauratér roku 2023
Pro všechny studenty i absolventy hotelové školy a střední gastronomické školy, všechny podnikatele v pohostinství, kuchaře, číšníky i fanoušky dobrého jídla, mohou být aktuální úspěchy šéfkuchaře Jana Knedly, jehož do světa nožů a hrnců vypustila jesenická hotelovka, velkou motivací.
Nemusíme se vracet k jeho celé kariéře, v níž bylo klíčových deset let v zahraničí, stačí vytahovat nejčerstvější ocenění, jež sbírá z pozice šéfkuchaře a manažera Restaurantu Papilio. Tu řídí od roku 2021 a více méně okamžitě zaujal každého, kdo se v zážitkové gastronomii orientuje. Honza v podniku citlivě spojuje českou kuchyni s asijskými prvky, hodlá tím naši kuchyni vytáhnout do vyšších gastro pater, kam podle něj náleží a evidentně se mu to daří.
Na galavečeru Asociace hotelů a restaurací ČR byl vyhlášen Restauratérem roku 2023. Když už Honzův příběh chápeme jako vrcholnou formu inspirace jesenické gastro scéně, tak si pojďme říct, co takový restauratér roku (executive chef) musí ve svém podniku mít pod kontrolou. Nabírá nové lidi a vede tým, plánuje směny, tvoří rozpočty, vyrábí reporty a různé evidence, kreativně sestavuje menu na čtyři sezóny, vybírá dodavatele a buduje s nimi vztahy, řeší marketing a propagaci podniku, samotné vaření, komunikaci s hosty, a hlavně řeší všechny průšvihy, které po cestě na vrchol (za michelinem?) logicky přicházejí.
Majitelka Restaurantu Papilio Ivana Němcová na galavečeru představila Honzu těmito slovy: "Jan Knedla je zapáleným a přesvědčivým propagátorem oboru na veřejnosti a v médiích. Jan Knedla důsledně aplikuje šetrný přístup k surovinám a zdrojům. Svou práci vnímá jako poslání, svým podřízeným jde příkladem pílí a houževnatostí a totéž vyžaduje od nich. Dohromady tvoří sehrané koncertní těleso, jehož výsledkem je dokonalé menu a na konci spokojený host.". To by chtěl každý, aby o něm říkala šéfová ;-)
Kamil Kavka
Foto (zdroj):
archiv Jan Knedla