Jesenický Jan Bugdol je sládkem pivovaru Zlosin z Velkých Losin

26.03.2025

Pracovat v pivovaru by mohla být pro spoustu českých chlapů práce snů. Úspěšný sládek Jan Bugdol malinko poodkrývá zákulisí takového džobu. Rovnou ale zapomeňte na nějakém popíjení zlatého moku v pracovní době ;-)

Jeseníčák vařící pivo v minipivovaru ve Velkých Losinách před pár dny posbíral dvě ceny na degustační soutěži Czech Beer Star. Odnesl si zlatou a diamantovou medaili za Zlosin světlý ležák 11, tak ho koukejte ochutnat.

Honzo, vaříš pivo ve Velkých Losinách, kde ale žiješ?
V Jeseníku.

Co je podle tebe v Jeseníku nejlepší?
Mimo jiné příroda.

Popiš nám trochu více, co takový sládek v pivovaru dělá.
Přesněji tedy jsem vedoucí výroby v pivovaru. Když řeknu sládek, tak má většina lidí představu, že jen po pivovaru chodím a ochutnávám vzorky :⁠-⁠) Ano, je to jedna z mých povinností, ale určitě ne jediná.

Jak jsi se k této zajímavé práci dostal?
Při rekvalifikačním kurzu na sládka u Beer Academy na Mendelově univerzitě v Brně jsem měl praxi ve Zlosinu a už jsem tam zůstal. Ale před tím jsem už pět let vařil pivo doma. 

Co považuješ na své práci za nejzábavnější?
Že dělám produkt pro lidi. Jelikož jsme národ pivařů, tak hlavně pro tyto a že jich není málo. Ostatně pivo je jeden z nejlepších energetických nápojů, v rozumné míře samozřejmě.

Jaké máš další profesní ambice?
Snažím se sledovat trendy na trhu, a tomu se v rámci možností přizpůsobit. Vařit dobré pivo je moje ambice.

Kde čerpáš pro své snažení energii?
Jako každý, z potravin :⁠-⁠) Ne, vážně, když kdokoli přijde na varnu a pochválí mi pivo osobně, tak to mě samozřejmě potěší. Vážím si i podpory fanoušků našeho pivovaru Zlosin.

Co bys dělal, kdybys nedělal pivovarského sládka?
Jsem sice vyučený malíř - natěrač, ale tuhle práci určitě ne. Spíš bych stále jezdil na montáže, jako jsem to dělal zhruba 20 let.

Jak se slučuje každodenní dojíždění z Jeseníku do Velkých Losin s vařením piva? :-)
To je jedna z nejčastějších otázek přátel :-) Každý má představu o tom "chlastání" v práci. To si jako vedoucí pivovaru nemohu dovolit. A jako řidič už vůbec ne.

Chceš něco lidem v rodném kraji vzkázat?
Hlavně mladším. Nebojte se měnit profese. Nebojte se pracovat v zahraničí. Každá, i ta špatná zkušenost, je zkušenost. Pro mě je třeba nepředstavitelné po vyučení nastoupit do nějaké fabriky, a tam pracovat do důchodu.

Kamil Kavka

Made in Jesenicko © 2025 positivJE. Všechna práva vyhrazena.