Likér z Bukové zachraňoval životy
Tenhle
kraj má na co být pyšný, ačkoli dnešní příspěvek jde za těmi, co tu žili před
námi. Málo se to ví, ale za dob Rakouska-Uherska byla v Bukové u Bernartic
jedna velice slavná likérka. Jistý Albert Michler, prominentní podnikatel
z Bukové, věděl, že tamější půda a podnebí dávají úžasné podmínky pro pěstování
bylin. Jejich macerací a následným mícháním s prvotřídním lihem, dle tajné
receptury, dal světu v tehdejší době veleúspěšný 'Original Buchsdorfer
Magennbitter' (since 1863). Jeho pití, jak bylo později prokázáno, pomohlo ve
Slezsku v boji s cholerou. Hádejte, co bylo za koncem palírny A.
Michler Likör, Rum und Spiritusfabrik v Bukové? No, poválečný odsun Němců.
Achjo.
Teď se o vzkříšení odkazu bukovského rodáka snaží dva pánové, kteří koupili
originální recepturu na bylinný likér 'Bukovská' (since 1866) od dědičky
posledního provozovatele, pana Josefa Smrčka. Ten palírnu udržel při životě jen
do roku 1950. Likér je vyráběn ze speciální směsice bylinek pocházejících
z horských strání. Chcete recept? Bez šance, je to jako
s Becherovkou. Tento špiritus je k mání ve dvou variantách - Bukovská
jemná a Bukovská hořká a současní vlastníci značky velmi obezřetně pracují
s odkazem, na nějž navazují. Nezapomeňte, že likér zabodoval i na dvoře
samotného císaře pána Františka Josefa I.
Likér tedy není vyráběn v Bukové, kde už palírna neexistuje, ale dostat se
k onomu pití máte možnost buď na e-shopu Bukovské, anebo v jesenickém
velkoobchodu Astur.
Sákryš, jestli my nejsme likérová velmoc. Praděd, Priessnitzův likér, Jesenická
bylinná, Domašovská hořká ... Bukovská hořká ...