Ochutnejte Jeseníky
Pomalu končí sezóna grilování a všichni ti, co doma vaří, začnou
hledat nové recepty, aby svým strávníkům vložili mezi koprovku (proč proboha s bramborem?),
nedělní řízky a pravidelně se vracející guláš, něco nového.
Je-li ve vás alespoň kousek patriotismu, mohla by
vás oslovit kuchařka 'Chuť Jeseníků', v níž se to recepty na dávno
zapomenutá jídla zdejšího kraje jenom hemží. Mnoho pokrmů v názvu přímo
obsahuje místo svého původu - např. Javornická játrová paštika a Zlatokopecké
brambory. Jídla se připravují z lokálních surovin - např. Cibuláčův boršč
s medem, černý králík z pohraničí, smažené švestky. Recepty však
dokazují, že zde byla i léta hubená - např. chlebová omáčka či chuďasova
jitrnice. Jenže žádný strach, ono se tu i mlsalo - např. Sacher dort z Gräfenbergu,
Žulovské koláčky aj.
Dobrým tipem na chladnější podzimní odpoledne, až
třeba budete na zahradě hrabat listí, může být Pradědova bramborová s houbami.
Za 45 minut není co řešit. Brambory na kousky (netrapte se kostkami), přidáme právě
nasbírané jedlé(!) houby, sůl a pepř a uvaříme do měkka. Ve větším hrnci připravíme
jíšku, k níž přidáme utřený česnek a osmaženou cibulku. Do tohoto hrnce scedíme
polévku a do cedníku zachycené brambory a houby pořádně rozmačkáme. Tyto
vrátíme do hrnce k polévce, dochutíme solí, pepřem, paprikou a majoránkou
a 15 minut povaříme. Před podáváním přidáme nasekanou čerstvou petržel.
Kuchařku seženete v Pradědovu a možná i v Domečku (knihkupectví v Jeseníku vedle kostela).