Příběh Selské pekárny pokračuje

12.01.2024

Když 23 let pečete chleba, na němž se stane část zákazníků tak říkajíc závislá, nejde se té role jen tak zříct. A to ani když vás k vystoupení z pekárenského byznysu přinutí nekompromisní hospodářské výsledky. Jak složitě se menším výrobcům voňavých bochníků a čerstvých rohlíků podniká vedle velkých průmyslových pekáren a dominantních nadnárodních řetězců, netřeba moc rozebírat.

Zmíněný popis sedí i na všem dobře známou Selskou pekárnu, za jejímž provozem celou dobu stál Agroprodukt Supíkovice a jeho jednatel Jan Hutyra. Firmu nejspíš znáte díky vyhlášeným Supíkovickým bramborám. Selská pekárna zmizela z mapy ke konci roku 2020. Když na podzim 2022 skončilo v insolvenci i Selské pekařství a řeznictví, které mělo ambici v provozu pokračovat, oslovila část zaměstnanců pana Hutyru, jestli by přece jenom nestálo za to udržet pekárnu v nějaké podobě. Týdny jejich slova nepadala na úrodnou půdu, zkušený podnikatel zná ekonomiku byznysu moc dobře. Navíc ve svých letech nechtěl znovu zažívat občasné historky, kdy vás ve dvě ráno budí telefon, protože se porouchala pec. Z celé debaty nakonec vyplynul koncept malé pekárny s přímým prodejem na místě, bez expedice a rozvozu a pouze s denním pečením od pondělí do pátku.

A tak zkraje loňského roku začali připravovat restart úspěšné značky. Dokonce se jim podařilo získat část původního vybavení pekárny. To nainstalovali v budově, jíž Jesenicko zná jako Dalamánek (Fučíkova ulice), a kde v roce 1997 celý příběh Selské pekárny začínal. Pekaři trpělivě testovali, jestli pečení vyhlášeného chleba nezapomněli. A protože zkušební provoz dopadl dobře, a i zákaznická základna po vypuštění informace o možném oživení zbystřila, plácl si tým bývalé Selské pekárny, že do toho nově pod hlavičkou Agroproduktu Supíkovice jdou znovu.

Právě v těchto dnech se výroba rozjíždí na plné obrátky, v sortimentu se objevuje známý pšeničnožitný Selský chléb, populární žitný chléb, nechybí vyhlášené raženky a také vánočka a veka. V prodejně je ale nabídka pečiva širší, část sortimentu ještě dokupují. S dalšími vlastními výrobky se však počítá.

Kromě čerstvého pečiva lze v prodejnách koupit balené Supíkovické brambory a také mák, další z úspěšných plodin Agroproduktu Supíkovice. Všechno seženete od pondělí do pátku jak přímo v pekárenském obchůdku (Dalamánek), tak v prodejně Cukrárny na Masarykově náměstí (bývalé podloubí na rohu se Školní ulicí). S rozvozem po Jesenicku se zatím nepočítá, zákazníci si musí vystačit se dvěma prodejními místy. Za lokální pečivo to úsilí stojí.

Podle našich informací má pekárna další plány. Na ty si ale budeme muset počkat a napoví už příští měsíce, s čím Agroprodukt Supíkovice přijde.

Kamil Kavka

Made in Jesenicko © 2024 positivJE. Všechna práva vyhrazena.