Selská pekárna se stěhuje do nových prostor
Pekařina je těžké řemeslo, ve kterém poctiví
pekaři čelí supermarketovým (do)pékárnám zmrazeného pečiva anebo pekárenskému
kolosu, který vložil do svěřeneckého fondu český premiér Andrej Babiš.
Už přes 20 let s velkým úsilím
nese prapor místních podnikatelů také Selská pekárna, která se svými 40 zaměstnanci
hrdě drží tradiční pekárenský standard. Noc co noc kyne těsto podle klasických
receptů, z nichž pod rukama zručných pekařů vzniká řemeslné pečivo určené pro
jesenický trh. Jako zákazníky nás může hřát, že v téhle pekárně se
primárně používají místní suroviny. Denně auta po celém okrese rozvážejí
desítky druhů výrobků, které najdete na pultech malých koloniálů a potravin, ale
i v regálech řetězců jako jsou COOP, Hruška nebo Albert, snídají je taky hosté zdejších hotelů a
penzionů.
A protože je pro lidi okolo Romana
Štencla pekařina opravdovým živobytím, stěhuje se Selská pekárna právě v těchto
dnech do nových prostor, snad řízením osudu do budovy bývalé pekárny v Jeseníku
na ulici Otakara Březiny.
Pekařina nám trochu připomíná situaci
na pivovarském trhu, kde taky jsou dominující značky, ale vedle nich solidně
koexistují desítky malých pivovárků. K tomu, aby to platilo i u jesenické
Selské pekárny je potřeba, aby jí přibývalo zákazníků preferujících poctivý
chleba pečený srdcem.