Výchova řezníků v Čechách, aneb moderní vybavení Střední školy gastronomie, farmářství a služeb
Sama komise Ministerstva zemědělství si vybrala Střední školu gastronomie, farmářství a služeb jako Centrum odborné přípravy, což školu vtáhlo trochu více do vzdělávací politiky Olomouckého kraje a dejme tomu, že jí zajistilo určitý přísun know-how.
Je to škola vyučující praktické obory, které to teď mají vážně na pytel, pekaře distančně péct prostě nenaučíte. Ale co se dá dělat, musíme to překlenout, a ono to zase půjde.
A až to půjde, bude na tom tahle škola opět o trochu líp. Před pár dny jí byla předschválena dotace právě Ministerstva zemědělství, týká se pořízení pomůcek pro odbornou přípravu žáků. Ta je alfou a omegou učebních oborů, které chystají žáky na reálný svět, v němž se živý rukama.
Za asi 1 660 000 korun si škola koupí například univerzálního robota pro budoucí cukráře, stroj na nastřikování masa nebo sterilizační autokláv na výrobu konzerv pro řezníky. Můžeme na vás mít dotaz? Vy víte, co je autokláv? My to slyšeli poprvé, a je to mašina na sterilizaci konzerv.
Nám to přijde hrozně cool práce, provozovat vyhlášené řeznictví na rohu a tam nekompromisně bourat maso, udit vyhlášené klobásky, vařit úžasnou tlačenku, prodávat pod pultem pravou svíčkovou...