ZD Jeseník a pekárna Hanákových s krajskými oceněními
Potravinová soběstačnost a zákaznické preference jsou spojité nádoby. V zájmu nás všech by měl být růst spotřeby českých, a ještě lépe regionálních potravin, abychom byly odolnější v mimořádných situacích typu covid apod. Nasměrovat do nákupních košíků více domácích výrobků se snaží i Olomoucký kraj, když každoročně udílí tituly Regionální potravina a Výrobek OK. Propagace toho nejlepšího tzv. okolo komína není nikdy dost.
Máme k dispozici letošní výsledky, mezi lahůdkami oceněnými krajem figurují dvě z Jesenicka. Jedna vzniká ve zlatohorském rodinném pekařství Hanákových, jde o Zlatohorský šáteček tvarohový. Šanci se k němu dostat máte buď v prodejním okénku přímo v pekárně anebo se dá objednat v rámci závozových tras či na odběrných místech. Druhým výrobkem nosícím na svém obalu nápis Výrobek OK je mléčný produkt Keprník – tučný tvaroh z Bělé, který vzniká v sýrárně Zemědělského družstva Jeseník. Oceněný tvaroh koupíte ve farmářské prodejně přímo v areálu družstva v Bukovicích.
Kamil Kavka
Foto (zdroj): Olomoucký kraj