Zdeněk Průša je hotelový manažer a podnikatel s čajem ve Švýcarsku, rád by se ale promítnul i v rodném Javorníku
Po Česku neběhá moc lidí, kteří vystudovali ve Švýcarsku Hotel Institute v Montreux nebo Business Hotel Management School v Lucernu. Jde o školy, na nichž se připravují budoucí manažeři do globálních hotelových řetězců nebo profesionálové pro špičkovou gastronomii. Jedním z absolventů zmíněných prestižních vzdělávacích ústavů je rodák z Javorníku Zdeněk Průša mladší. Aktuálně šlape do budování byznysu okolo vlastní značky čajů Botanico Tea's a u toho přemýšlí, jak zúročit doslova světové zkušenosti i doma pod Rychlebskými horami, kde to má tak rád.
Odchodil devět ročníků základní školy v Javorníku, ovšem zcela určujícím pro něj po celou dobu bylo, že vyrůstal v blízkosti svého táty Zdeňka st., který ve městě se svým byznysovým partnerem od píky vybudoval uznávaný hotel s restaurací Taverna. Otcův podnikatelský příběh měl servírován doslova pod nosem. Uvědomil si, že gastronomie je mu zřejmě souzená, a tak nastoupil do Jeseníku na hotelovou školu.
Nadchnul se do barmanství, jež mu učarovalo. Ježdění po soutěžích a praxích vyvrcholilo pracovní stáží v Irsku. Jak jednou okusíte zahraničí, může se vám zatočit hlava a vy začnete přemýšlet v úplně jiných dimenzích. Potkalo to i Zdendu. Přivedlo ho to až na švýcarský hotelový institut, kde jeden semestr stojí pár set tisíc korun, výměnou za což se vám otevře prakticky celý svět. Zdeněk absolvoval tři ročníky. Celá rodina vsadila na jeho kariéru.
První dva pětiměsíční semestry zakončila vždy půlroční stáž v nejlepších provozech světa. On se po prváku dostal do Grand Hotelu Hyatt v Dubaji, po druhém do Hyattu v americkém San Diegu. Další zastávkou byl desetiměsíční pracovní pobyt na Maledivách (Hotel Kuda Huraa). Poslední profesní štaci obstaral asijský emirát Katar. Ve všech případech si Zdeněk prošel několika provozy, vyzkoušel několik profesí, pochopitelně všechny v gastronomii a všechny na té nejvyšší možné úrovni.
Když dostal nabídku pokračovat do Číny, dolehlo na něj určité přesycení kočovným životem bez rodiny, a tak zavelel k návratu domů. To domů bylo v tu chvíli do Švýcarska, kam ho následovali rodiče. Ti mezitím v Javorníku prodali svůj podíl v Taverně. Přidala se i mladší sestra Sára.
V ten moment se začal zhmotňovat Zdeňkův sen, rozjet vlastní podnikání. Záměr možná trochu překvapivě nešel přímočaře po tom, co vystudoval, byť nápad právě ze stáží vzešel.
Všiml si, že když pracoval jako hotelový manažer pod velkým stresem, dělalo mu dobře pití kvalitního čaje. Tuhle zkušenost si uchoval v hlavě, aby se jí začal ve Švýcarsku s odstupem času věnovat. Tak se zrodila čajová značka Botanico Tea's, s níž teď Průšovi dobývají švýcarský, český a trochu i evropský trh, byť ambice jsou více méně globální. Totiž jejich čaje si nepředstavujte jako klasické louhovací sáčky. Kvalitou svých sypaných čajů míří do konviček a šálků těch největších milovníků blahodárného nápoje. Však jak je u Zdeňka Průši dobrým zvykem, i přípravě na tento byznys plán se věnoval na tisíc procent. Objel několik čajových farem, čajovou kulturu studoval v Japonsku a se sestrou v Kanadě, aby se z něj stal tea master.
Celá rodina Průšova dělá na tom, aby se jejich momentálně 22 druhů čajů posbíraných po celém světě, některé dokonce speciálně namíchané, chytlo. Chtějí si z čajového trhu kousek uzmout, ale pomyšlení si v Evropě dělají i na část dnešních konzumentů kávy. Jak jde o čaj téhle úrovně, nemohou nechtít prorazit na Blízkém východě, kde to Zdeněk junior tak dobře zná.
Nemají v plánu zůstat jenom u čaje coby nápoje. Jejich čajový koncept by měl zahrnovat koktejly, dezerty a podobně. V tomhle si věří, už dokázali zfúzovat s čajem gin. Věřte, že se moc příjemně na etiketě černé lahve prvotřídního ginu čte "PRUSA GmbH Schweiz" ;-)
A to není všechno.
Celá rodina je ve Švýcarsku, ale všem se stýská a touží najít způsob, jak se do milovaného Javorníka v nějaké formě vrátit. Pomyslně chtějí něco ze sebe, svých zkušeností a vášně pro pohostinství, přinést do svého města. Mají záměr! Moc rádi by pod kulisami zámku Jánský Vrch otevřeli malý butikový hotel pro náročnější hosty. Nepotřebujete disponovat přehnaně bujnou fantazii, abyste si dovedli alespoň v konturách představit, co by Zdeněk mladší mohl v Javorníku za hotel vykouzlit. Se všemi těmi mezinárodními zkušenostmi a zápalem pro obor, k němuž právě v Javorníku kdysi zahořel. Průšovi na tom pracují, možná už brzy "kopnou do země".
Kamil Kavka