OBCE A MĚSTA JESENICKA

Málo se to ví, ale Travná funguje už téměř šedesát let jako místo setkávání lidí z různých zemí, různých vyznání a různých sociálně-zdravotních skupin. Do Rychlebských hor přijíždějí, aby si v Domě setkávání vyzkoušeli soužití s druhými.

Šéf marketingu Skupiny COOP Lukáš Němčík by mohl vyprávět, jak ekonomicky náročný je provoz jejich prodejen v těch nejmenších vesnicích. A přitom pro obyvatele je fungující obchod smíšeným zbožím naprosto základní věc. Někdy je pak úkolem politiků tohle ošetřit a místní obchůdky podržet.

Chmury ekonomického nerůstu stranou, zájem o stavební parcely signalizuje, že na Jesenicku je dost lidí schopných i při vysokých úrocích hypoték stavět rodinné domy. Prakticky každá nová lokalita je svižným tempem zastavěna.

Nejde přehlédnout, že mezilidské vztahy jsou stále komplikovanější a vázne to i v rodinách. Vězí za tím plejáda příčin, mezi nimi nástup sociálních sítí přispívajících k polarizaci názorů či jakási přezaměstnanost moderní společnosti trpící nedostatkem času. Recepty jsou, ale zlepšování bude bolet.

OKRES JESENÍK

V positivJE se potkáváme s desítkami zajímavých lidí, jejichž životní příběhy stojí na různých hodnotách. Jak se říká, ty nerostou na stromě, k těm se člověk dopracovává. Mnohé z oněch správných hodnot si může opatřit chozením do skautského oddílu. Tam se respekt, pokora a spolupráce trénují už od benjamínků.

Je to jedna z našich letošních VÝZEV pro lepší Jesenicko, uspořádat dvě akce připomínající význam dvacet roků trvající přítomnosti Česka v Evropské unii. Jsme v polovině závazku, máme za sebou první veřejnou debatu.

Jesenicko 20 let těží z toho, že je naše země součástí Evropské unie. Chceme u kulatého výročí připomenout 20 významných investice, které by se tady v letech 2004-2024 buď neodehrály anebo odehrály za mnohem masivnějšího zapojení místních peněz.

BYZNYS NA JESENICKU

Člověk by si měl dávat bacha na hormon štěstí (dopamin), jehož hladinu údajně zvyšují lajky, srdíčka a kudosy. S jednou výjimkou. Pokud provozuje kavárnu a lajky získává od spokojených zákazníků. A ještě líp, když k proudu lajků přibude zmínka o podniku od známého foodbloggera Lukáše Hejlíka.

Každý rok s velkým očekáváním listujeme v jarním čísle Forbesu a v žebříčku top rodinných firem Česka hledáme jesenické šampióny. Totiž podniky, kde spolu vládnou dvě a více generací jedné rodiny, jsou obvykle řízeny velmi zodpovědně v zájmu dlouhodobosti vlastního byznysu.

VZDĚLÁVÁNÍ NA JESENICKU

Průmyslové školy to zejména s praktickou přípravou studentů nemají snadné. Firmy, ve kterých se absolventi ucházejí o práci, jsou většinou oproti škole technologicky odskočeny, a tak mohou být rozjezdy mladých lidí v robotizovaných a digitalizovaných firmách složitější.

Od ředitele po školníka je už zřejmě každému jasné, že klasickému vzdělávání je odzvoněno. Pracovní trh, na který školy žáky připravují, se mění. Každé zodpovědné vedení školy s pedagogy řeší, jak se k tomu postavit.

Svět se mění před očima a ubývá míst a situací, kde si člověk připadá jako v dobře známém prostředí. Jestli ho někdy zahřeje u srdce, že je všechno na svém místě, musí se tak stát při pohledu na práci uměleckého kováře. Poctivé řemeslo, kde se nepotkáte s žádnými moderními technologiemi a kde o výsledku rozhoduje um a šikovné kovářovy ruce....

Docela často jsme z různých míst dotazováni, jak si Jesenicko vede v přeshraniční spolupráci s Polskem. Upřímně, moc toho z rukávu nesypeme. Rozhodně jsou tu partnerství v cestovním ruchu, občas se objeví projekty meziobecní spolupráce, ale v byznysové rovině směrem na Polsko velký pohyb nevidíme.

SPORT NA JESENICKU

V nížinách to letos zima vysloveně odflákla, na horách je to se sněhem už dlouho blbé, běžeckému lyžování to ale sezónu nezkrátilo. Minulý víkend dokonce patřil vrcholné republikové akci – Mistrovství ČR. To hostil vyhlášený areál na Horních Mísečkách.

Před třiceti lety se v hlavě Romana Mroska zrodila myšlenka na fotbalový turnaj, v němž o výhry zápolí děti prvních stupňů základních škol z Jesenicka. Stalo se tak už dvacet devětkrát. Občas se mezi místní školní týmy vklíní hosté z jiných regionů, jako tomu bylo v roce 2003, kdy na populární Formela Cup dorazila základní škola z Ostravy. V jejím...

KULTURA NA JESENICKU

Chcete-li posílit identitu vůči konkrétnímu místu, spojte lidi s projektem, za který se většinově postaví. Dosvědčují to výsledky spolku Horní a Dolní Údolí, který před lety vzniknul za účelem záchrany kostela sv. Acháce v Dolním Údolí.

Až si v lednu 2025 zajdete do kina na premiéru nového zpracování pohádky Karla Jaromíra Erbena Zlatovláska, bude to 52 let od uvedení kultovní verze pohádky s Petrem Štěpánkem v roli Jiříka. Bude to však poprvé, kdy se část děje odehraje v Rychlebských horách.

ZDRAVOTNICTVÍ NA JESENICKU

Kolik roků života má každý z nás vyměřeno nevíme, můžeme posloužit pouze orientační nápovědou vycházející ze statistik. Podle nich se muži na Jesenicku v průměru dožívají necelých 73 let, ženy 79. Řekněte nám, proč byste neměli mít zájem je prožít co nejdéle zdraví? Nebo dokonce, proč byste si nemohli čáru života prodloužit? Notabene, když na to...

Jak se říká, nikdo neví dne ani hodiny. Což však neznamená, že s tím člověk nemůže nic dělat. Genetiku sice nezmění, ale může ji přechytračit řádnou prevencí. Zásadní je životní styl, a ten má každý ve svých rukou. Je to ta známá trojkombinace – spánek, pohyb, strava.

Stát se snaží držet takovou síť stanovišť zdravotnické záchranné služby, aby bylo území pokryté do 20 minut jízdy. Tento čas je už dlouho obtížně dosažitelný pro Zlatohorsko. Posádky jesenických sanitek to mají někdy složité, a i když experti říkají, že ve většině případů nemá prodloužení času dojezdu o pár minut na osud pacienta žádný měřitelný...

Vždycky se pozná, když za něčím stojí dobří lidé s velkým srdcem a vždycky jsme rádi, když se to něco týká Jesenicka. Tenhle pocit máme z působení organizace Sipora, jejímž posláním na Jesenicku je podpora lidí s poruchou autistického spektra, duševním onemocněním nebo mentálním znevýhodněním. Službami se jim snaží pomáhat v tom, aby mohli vést...

Made in Jesenicko © 2024 positivJE. Všechna práva vyhrazena.